tisdag 24 november 2009

Två klarblå

De blonda lockarna vilar mjukt på lakanet. En liten pojke i en alldeles för stor säng.
"Som en droppe av sin far "som narkosläkaren sa. Sover djupt djupt, långt borta från oss, i narkosens land. Måtte han vakna snart. Liten kompis så liten och hjälplös, varför vill livet dig så illa. Knappt 15 månader gammal men med en sjukhushistoria likt en gammal mans. Eller för den delen likt minst ett dussin män tillsammans. Alltför traumatiska upplevelser för en liten, liten själ.
En liten välbekant sträckning och han börjar vakna till, en olycklig pojke mellan vakenhet och sömn.
ERG, ögonundersökning i narkos är nu genomförd. I Måndags möttes vi av en riktig farbror Doktor på ögonkliniken. En av få vi stött på som faktiskt läst igenom liten kompis journal innan läkarbesöket. Läkaren blir positivt överraskad över Vilmers medvetenhet. Efter avslutad undersökning idag tisdag samtalar vi med farbror Doktorn igen. Man har tittat på själva ögats funktion, om det fungerar i ljus och mörker, om det finns någon negativ påverkan av medicinerna eller möjligen någon annan sjukdom. En del ämnesomsättnings-sjukdomar påverkar också synen.
Båda ögonen fungerar och det finns ingen påverkan av medicinerna. Bara genom att studera liten kompis väldigt kort sa läkaren i måndags att han ser, man kan se det på hur hans ögon rör sig och hur pass öppna det är.
Men problemet kvarstår ändå, liten kompis kan inte förstå vad han ser. Han kan inte tolka det han ser, det passerar bara utan att ge intryck. Det som själva ögat ser ska tolkas av hjärnan. Kanske är liten kompis för trött för att orka ta in intryck, kanske är det mediciner som dämpar, troligtvis är den största boven i dramat skitepilepsin. Kanske kan det bli bättre, kanske inte. Om epilepsin blir bättre kanske det finns en chans, epilepsin kommer aldrig att försvinna, möjligen något bättre, eller sämre. Vi vet att liten kompis syn fungerade bättre innan skitepilepsin slog till, det kan också vara så att något annat hänt under resans gång. Alltför högt blodtryck kan vara en orsak.
Att kunna se är komplicerat, en stor del av hjärnan upptas av funktioner för att kunna se, liten kompis skada finns i dessa delar av hjärnan. Att kunna se, så självklart enkelt, man bara öppnar ögonen och så sköter det sig själv, för oss andra. För några, så svårt, så komplicerat.
Två små klarblå ögon, vackra som få.

4 kommentarer:

  1. Kära liten kompis, gåshuden kittlar över min kropp, jag vet inte vad jag ska säga... Det blev så mycket på en gång. Jag ringer i veckan. Kram Carola

    SvaraRadera
  2. Ja, tänk vad man önskar att de skulle få se allt det vackra som vi får.
    Varför ska synen vara så komplicerad!?!
    Vi får hoppas och tro att de kanske ändå kan ha nytta av sin syn och få ut något av synupplevelser i framtiden.
    Kram

    SvaraRadera
  3. Hmm, vet inte heller riktigt vad jag sks säga. Skönt att ni kan bocka av det besöket på listan, men tråkigt! Känns som om vi bara kan hålla tummarna för att det ska lösa sig på bästa sätt för lillkilllen. Vi har åtta tummar i denna delen av byn och de är alla hårt hållna ska ni veta. Många kramar från Jaxarna

    SvaraRadera
  4. Blir ledsen av ditt inlägg, sorgsen ända in i hjärtat. Men...han har lukt, känsel, smak....njuta av smekning, smaken av favoritglassen, lukten av mammas hud.

    SvaraRadera